Scheiden

Mediation bij (echt) scheiding helpt jullie niet alleen om gestructureerd het hele proces te doorlopen. Tijdens het mediationproces is er ook ruimte voor alle emoties die erbij komen en richten we ons op het verbeteren van de onderlinge communicatie. Door het overzicht te bieden waar jullie je op moeten richten, komt er snel duidelijkheid. Dit komt de communicatie ten goede en dat draagt weer bij aan het vertrouwen in elkaar.

Als jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan en samen de scheiding willen regelen, dan help ik jullie daar bij. Er moet namelijk best veel geregeld worden. We brengen daarom tijdens het eerste gesprek al jullie situatie in kaart. Vervolgens gaan we stap voor stap de onderwerpen langs waar afspraken over gemaakt moeten worden, wat jullie zelf kunnen regelen en waar ik jullie bij kan helpen. De communicatie loopt meestal bij stellen in scheiding niet goed en dat is heel begrijpelijk. Emoties, onzekerheid en onbegrip zijn daar vaak de oorzaak van. Ik help jullie als mediator bij scheiden daar ook bij.

Ouderschapsplan en echtscheidings-convenant tot in detail geregeld

Ouderschapsplan

Als jullie persoonlijke mediator voor het gezin, help ik jullie ook om samen als ouders de kinderen bij het ouderschapsplan te betrekken. Dit doen we uiteraard op een bij hun leeftijd passende manier. We staan er bij stil hoe en wanneer jullie de kinderen kunnen vertellen dat jullie gaan scheiden. Een kindgesprek behoort ook tot de mogelijkheden. Natuurlijk alleen als jullie kind(eren) en jullie als ouders daar prijs opstellen. Tijdens zo een gesprek kunnen de kinderen aangeven of ze vragen hebben en deze stellen. Of aangeven hoe zij zich voelen en waar zij behoefte aan hebben. Dit gesprek is heel informeel en hoeft niet lang te duren. Het gesprek kan ook tijdens een wandeling buiten zijn. Alles wat dan wordt besproken is vertrouwelijk en de kinderen bepalen zelf wat ik met hun ouders mag bespreken. Uniek in mijn begeleiding is dat ik 12 maanden na de scheiding ook een evaluatie met de kinderen aanbied. Dit kan ik als gecertificeerd mattenspel begeleider al bij kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar door middel van het mattenspel. De afspraken over de kinderen komen apart in een ouderschapsplan.

Echtscheidings-convenant

Ik begeleid jullie bij het maken van de afspraken en dit juridisch juist vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Het maken van de afspraken lukt het best als jullie goed op de hoogte zijn van elkaars wensen en belangen en uiteraard alle informatie en mogelijkheden. Denk hierbij aan jullie:

 • woning
 • hypotheek
 • verzekeringen
 • opgebouwd vermogen
 • (pensioen)inkomen

De kracht van mediation is dat er verder wordt gekeken dan de standaard afspraken en mogelijkheden en dat er rekening wordt gehouden met wat voor jullie beiden belangrijk is.

Een advocaat bij scheiden

Om de scheiding aan te vragen kunnen jullie direct terecht bij mij als mediator. Het is niet nodig om eerst langs een advocaat te gaan om de scheiding te regelen. Omdat ik als mediator jullie samen wel mag informeren en begeleiden, maar niet slechts één van jullie mag adviseren, kan een advocaat worden geraadpleegd als er specifiek juridisch advies nodig is. Ook het indienen van het verzoek tot scheiden bij de rechtbank wordt voor jullie geregeld.

Netwerk van partners voor gegarandeerd kwaliteit

Als scheidingsbemiddelaar staat kwaliteit bij mij voorop. Ik maak mij er hard voor dat jullie er samen uit weten te komen. Om te garanderen dat jullie op basis van de juiste kennis, goede en duurzame afspraken maken, werk ik samen met meerdere professionals uit mijn netwerk. Denk hierbij aan een familierechtadvocaat, een notaris, een financieel-/hypotheekadviseur en een coach voor kinderen en ouders in echtscheidingssituaties.

Wisten jullie dat als jullie al een scheidingsprocedure via een advocaat zijn gestart, ik ook op de onderdelen waar jullie niet uit lijken te komen, kan helpen. Ook wanneer jullie na de scheiding moeite hebben met de afspraken in het echtscheidingsconvenant is mediation zinvol. Samen kunnen we de gemaakte afspraken nog eens doorlopen en kan ik de bestaande afspraken samen met jullie aanpassen.

Neem contact op voor meer informatie hoe ik jullie kan helpen.

Rondom de scheiding

Als jullie uit elkaar gaan en kiezen voor Rachel Schulte Familie Mediation, biedt dat jullie vele voordelen vergeleken met andere echtscheidingsbegeleiding. Zo heb ik een uitgebreid netwerk van specialisten en experts die nodig zijn bij een scheiding. Naast mediator en echtscheidingsbemiddelaar ben ik tijdens het mediationtraject de projectleider van jullie scheiding. En zo heb ik voor jullie vast afspraken met hen gemaakt om jullie zo goed en vakkundig mogelijk van A tot Z bij te staan tijdens het hele echtscheidingstraject.

Als je gaat scheiden komt er veel meer bij kijken dan een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen en bij de rechtbank indienen. Heel belangrijk is goede communicatie, zo komen jullie tot duidelijke afspraken. Afspraken die voor jullie beiden goed voelen en ook goed zijn. Tijdens de scheiding ontstaan veel onzekerheden en onduidelijkheden. Als mediator en echtscheidingsbemiddelaar help ik jullie om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Dit hebben jullie als ouders ook nodig richting de kinderen. Jullie willen weten wat er allemaal geregeld en verdeeld moet worden en wat er mogelijk is. Daarom pakken we stapsgewijs alle onderdelen aan in de volgorde die in jullie situatie het beste past.

 • Communicatie
 • Kinderen
 • Woning
 • Hypotheek
 • Verzekeringen
 • Juridische advies
 • Financieel en fiscaal advies

*Let wel: mijn netwerk bestaat uit vertrouwde samenwerkingspartners en zijn niet direct verbonden aan of onderdeel van Rachel Schulte Familie Mediation. Afgenomen diensten zullen rechtstreeks aan deze partijen worden betaald.

De woning

Hoe is jullie woonsituatie op het moment van scheiden? Hebben jullie een koopwoning of een huurwoning? Als er sprake is van een huurwoning en het voor jullie duidelijk is wie er in de huurwoning wil achterblijven, is de volgende stap om de mogelijkheden te bespreken met de verhuurder.

Woning verdeling: woning taxatie en hypotheekadvies

Voordat je gaat praten over hoe de woning te verdelen, is het belangrijk om te weten hoe veel jullie woning waard is. Deze waarde wordt gebruikt voor de vermogensverdeling, in het echtscheidingsconvenant en ook voor een hypotheekadvies. Als een van beiden een taxateur inschakelt, kan hier onderling soms onenigheid over ontstaan doordat de objectiviteit van de waardebepaling in twijfel wordt getrokken.

Ik verwijs daarom graag naar Katja Verheul van Van den Putten ERA Makelaars, de vertrouwde makelaar/taxateur uit mijn netwerk die onafhankelijk de woning zal taxeren. Ik kan jullie hier tijdens het intakegesprek meer over vertellen.

Als jullie via Rachel Schulte Familie Mediation de woning daar laten taxeren, zal deze makelaar/taxateur eerst een gratis en vrijblijvende waardebepaling doen. Deze waarde komt overeen met de waarde in het uiteindelijke taxatierapport.

Een vraag hierover aan Katja? Bel rechtstreeks met Van Den Putten ERA Makelaars 023 528 5412

De voordelen om van deze samenwerking gebruik te maken tijdens het mediation traject zijn:

 • Jullie hebben tijdens het scheidingsproces een juiste waarde om mee te rekenen voor de verdeling
 • Jullie hebben tijdens het scheidingsproces een juiste waarde om mee te rekenen voor de draagkracht-berekening bij de alimentatieberekening
 • Jullie hebben tijdens het scheidingsproces een juiste waarde om mee te rekenen voor een hypotheekadvies
 • Jullie laten pas bij de aanvraag van de hypotheek het daadwerkelijke taxatierapport opstellen. Zo hebben jullie slechts eenmaal de kosten voor een taxatierapport.

*Let wel: mijn netwerk bestaat uit vertrouwde samenwerkingspartners en zijn niet direct verbonden aan of onderdeel van Rachel Schulte Familie Mediation. Afgenomen diensten zullen rechtstreeks aan deze partijen worden betaald.

Hypotheekadvies

Nu duidelijk is hoe veel de woning waard is, kunnen jullie onderzoeken welke verdeling van de woning mogelijk is. De woning verkopen en ieder een andere woning terugkopen of wil een van jullie in de woning blijven wonen?

Bas Wassenberg van Bèta Financiële Diensten kan jullie hier snel en deskundig bij helpen. Hij maakt al tijdens het echtscheidingsproces jullie mogelijkheden inzichtelijk door middel van een hypotheekadvies. Als jullie hier snel duidelijkheid over hebben, komt dat jullie mediationproces bij de scheiding ten goede.

Een vraag hierover aan Bas? Bel rechtstreeks naar Bèta Financiële Diensten 023 820 0300

De voordelen om van deze samenwerking gebruik te maken tijdens het mediationtraject zijn:

 • Tijdens het scheidingsproces al duidelijkheid over jullie mogelijkheden omtrent woning en hypotheek
 • De werkelijke woonlast na de scheiding kan worden meegenomen in de alimentatieberekening
 • Jullie kunnen zo afspraken maken die jullie na willen en kunnen komen
 • Vaak is er eerst een echtscheidingsconvenant nodig voordat jullie een hypotheekadvies kunnen krijgen. Door deze samenwerking hebben jullie zonder echtscheidingsconvenant al duidelijkheid. Dus geen gedoe meer na de scheiding, want alle afspraken kunnen zo worden meegenomen in het echtscheidingsconvenant

Meer weten?

Vraag hier meer informatie of bel voor meer informatie met:

Rachel Schulte 06-410 003 26

Wil je een gratis kennismakingsgesprek?

Of heb je vragen? Wij beantwoorden ze graag!

Leave this field blank