Ouderschapsplan

Natuurlijk willen jullie een ouderschapsplan dat helemaal bij jullie past.

Samen betrokken zijn bij jullie ouderschapsplan, goed advies met betrekking tot jullie specifieke situatie, inclusief afspraken over een eerlijke bijdrage in het levensonderhoud van de kind(eren)? Voorkomen dat jullie je verbinden aan afspraken die jullie niet kunnen nakomen? Kies dan voor mediation bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Mediation bij het opstellen van jullie ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moeten bepaalde onderwerpen worden uitgewerkt. Verder kunnen jullie het ouderschapsplan uitbreiden met afspraken die voor jullie en de kinderen belangrijk zijn. Een ouderschapsplan geeft een uitgangspunt hoe jullie het ouderschap na de scheiding willen voortzetten. Het vastleggen van afspraken biedt duidelijkheid en als mediator kan ik voorkomen dat jullie je verbinden aan afspraken die jullie niet kunnen nakomen.

Tijdens het mediationtraject staan niet alleen jullie wensen, behoeftes en belangen voorop, als een stip aan de horizon, maar vooral die van jullie kind(eren).  Als mediator & scheidingsprofessional, informeer ik jullie beiden over de mogelijkheden in jullie situatie. Ik luister en inventariseer wat jullie werkelijke belangen zijn. Daarbij schets ik de juridische kaders en help jullie tot afspraken te komen die daarbinnen passen. Zo komen jullie goed geïnformeerd tot afspraken en voorkomen jullie dat er mogelijkheden buitenspel blijven.

Is een ouderschapsplan verplicht?

Op 1 maart 2009 is de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding ingetreden. Voor ouders betekent dat het sinds 1 maart 2009 verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen als jullie uit elkaar gaan en dienen minimaal de volgende drie thema’s te worden uitgewerkt:

 • Verdeling tussen de ouders van de zorg- en opvoedingstaken met betrekking tot de kind(eren)
 • Op welke wijze jullie als ouders elkaar informeren over de kind(eren)
 • Afspraken over kosten van de verzorging en opvoeding van de kind(eren)

Het geheim voor een goed ouderschapsplan

 • Jullie zijn samen betrokken bij de totstandkoming
 • De afspraken zijn tot stand gekomen met de juiste informatie en passend bij jullie gezinssituatie
 • Jullie begrijpen wat er in het ouderschapsplan staat
 • Jullie vinden allebei de afspraken eerlijk, redelijk en haalbaar

Ouderschapsplan wijzigen

Ik wil jullie meegeven dat een ouderschapsplan eerder een werkdocument is die jullie aan de veranderingen kunnen aanpassen en niet een waterdicht contract die je als een stok kan gebruiken om elkaar mee te slaan. Als jullie samen het er over eens zijn dat de afspraken een update nodig hebben, dan kunnen jullie dat in onderling overleg samen doen.

Neem contact op als ik jullie hierbij kan helpen.

Wil je een gratis kennismakingsgesprek?

Of heb je vragen? Ik beantwoord ze graag!

Ik wil een gratis consult

Mijn begeleiding inclusief nazorg

Regel het goed, regel het samen! Voor nu en voor later.

Kies Rachel Schulte Mediation

 • vooraf persoonlijke begeleiding d.m.v. 3-4 gesprekken van 1,5 uur en informatie over jullie mogelijkheden,
 • opstellen en bespreken van het ouderschapsplan,
 • op verzoek ook een alimentatieberekening,
 • begeleiding bij twee evaluatiemomenten na zes en twaalf maanden (optioneel).

Klik hier voor een gratis virtueel kennismakingsgesprek.

Twijfelen jullie om het ouderschapsplan zelf op te stellen? Lees hier meer informatie en tips daarbij. Of jullie kiezen voor mediation of niet, bezoek altijd de website van de belastingdienst. Hier vinden jullie informatie over eventuele fiscale veranderingen in jullie nieuwe situatie. Hier is de directe link om de scheiden-checklist in te vullen.