Ouders kiezen steeds vaker voor co-ouderschap. Beide ouders zijn dan ieder voor de helft betrokken bij de dagelijkse zorg- en opvoedtaken. Iedere ouder heeft zo gemiddeld 15 dagen per maand de zorg voor de kinderen. Er zijn ouders die zich in allerlei bochten moeten wringen om deze 50-50 verdeling in stand te houden. Ook zien we dat de kinderen dan meer bij een oppas of kinderopvang zijn dan ouders zouden willen. Ouders kiezen soms voor een 50-50 verdeling op papier, omdat ze bang zijn dat hun band met de kinderen er onder zal lijden bij een andere verdeling. Een gelijke en een gelijkwaardige opvoedrol wordt nog weleens door elkaar gehaald.
De situatie
In de praktijk is een 50-50 verdeling de ene keer een uitkomst en de andere keer een hoop gedoe. Het is niet altijd handig, mogelijk of zelfs niet eens prettig voor de kinderen. In de periode dat kinderen naar de basisschool gaan is het voor kinderen anders dan voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Tijdens de middelbare school periode krijgen de kinderen te maken met wisselende vakken en huiswerk, als je dan elke dag met je boeken moet slepen, is dat heel onhandig. In dat geval zou een 50-50 verdeling waarbij de kinderen week 1 bij vader zijn en week 2 bij moeder zijn, juist wel heel goed kunnen werken. Zo lang de kinderen nog de basisschoolleeftijd hebben en in de middagen thuis zijn met naschoolse activiteiten is het praktischer als de kinderen daar zijn, waar een van de ouders is. Werken beide ouders op dezelfde dagen en tijden, dan kan een 50-50 verdeling met bijvoorbeeld week op week af, wel werken. Tijdens het mediationtraject kijk ik samen met de ouders naar hun situatie, wensen en mogelijkheden.
Tot stand komen van de zorgverdeling
Kijk bij het maken van een nieuwe zorgverdeling naar de situatie hoe het voor de scheiding was, hoe het na de scheiding is en wat het meeste in de buurt komt van de situatie van voor de scheiding. Tijdens een mediationtraject kijken we met een helicopterview wat handig is. Uitgangspunt is de input en wens van de ouders met de focus op het belang van het kind en niet het gemak van de ouders.
Zorgverdeling na de scheiding herzien
Als na de scheiding blijkt dat de afgesproken zorgverdeling niet prettig is, kan deze in onderling overleg worden aangepast, ten gunste van de kinderen uiteraard. Hiervoor hoef je vaak niet eens naar de rechter. Gaat de communicatie wat lastig, dan biedt mediation de uitkomst.
Meer hierover en ook hoe je de kinderen bij de totstandkoming van de omgangsregeling kan betrekken, zie je in dit videogesprek (20min).
Twijfelen jullie aan de afgesproken zorgverdeling? Neem samen contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek hierover met mediator Rachel Schulte