Nieuw schooljaar betekent ook nieuwe schoolspullen, ouderbijdrages, schoolgeld, eventueel bijles en verjaardagspartijtjes. Hebben jullie geen aanvullende afspraken gemaakt om deze kosten te verdelen, dan worden deze kosten betaald door de alimentatieontvanger. Gaat jullie kind naar de middelbare school dan staat een nieuwe laptop ook vaak op het lijstje. Een nieuwe laptop drukt flink op het budget, laat staan als jullie 2 of meer kinderen hebben die naar de middelbare school gaan. Het is dus raadzaam om daar rekening mee te houden als jullie afspraken maken omtrent de kinderalimentatie.
Onmisbaar voor het kind, maar soms onbetaalbaar voor één ouder
Zijn jullie er dan met de kosten die onder de kinderalimentatie vallen? Nee, want voor een nieuwe coupe moet kindlief naar de kapper en bij elke wisseling van het seizoen zal de garderobe ook weer een update kunnen gebruiken. Zwemles en zwemkleding, sport en benodigde sportkleding en attributen, heen en weer taxiën naar diverse naschoolse activiteiten, een bril en/of een beugel? Dit alles is onmisbaar voor het kind, maar soms onbetaalbaar als hier geen rekening mee is gehouden met de kinderalimentatieafspraken.
Geen aanvullende of andere afspraken
Moeten alle kosten voor de kinderen dan betaald worden van de kinderalimentatie? Nee, de verblijfskosten voor de andere ouder, de alimentatie betalende ouder, vallen daar niet onder. Maar als jullie geen aanvullende of andere afspraken hebben gemaakt, vallen dus wel alle verblijfsoverstijgende kosten onder de alimentatie. Daarbij betaalt iedere ouder wel zelf de eigen, zogenoemde, verblijfskosten voor de kinderen. De net genoemde kosten voor de kinderen heb ik voor het overzicht onder de afbeelding opgesomd.
Een overzicht van de kosten die onder de kinderalimentatie vallen
Verblijfsoverstijgende kosten
- Schoolgeld, schoolexcursies/schoolreisje/laptop
- Kleding, inclusief schoenen en een jas
- Kosten voor (openbaar) vervoer (i.v.m. school en naschoolse activiteiten)
- Sportcontributies, bijbehorende sportbenodigdheden en sportkleding
- Muziekles en -instrumenten
- Benodigde en gewenste abonnementen (waaronder telefoon)
- Kapper
- Fiets (plus een verzekering, onderhoud en extra slot)
- Niet vergoede medische kosten (bril/beugel/eigen bijdrages voor medicijnen)
Verblijfskosten
- Eten en drinken
- Lichaamsverzorging/hygiëneproducten
- Huisvestingskosten
- WA verzekering
- Uitstapjes/vakanties
- Speelgoed
Denken jullie nu : Say no more, wij willen gratis en vrijblijvend kennis te maken om onze ideeën over de kinderalimentatie te bespreken? Klik dan hier.
De juiste professionele hulp
Er is zo veel te regelen, zo veel om niet te vergeten. Reden genoeg om dus echt de tijd te nemen om hiervoor de juiste professional, oftewel, de juiste mediator voor jullie te zoeken én vinden.
Samen in gesprek met een mediator erbij
Wat jullie eigenlijk nodig hebben bij het maken van afspraken over de kinderalimentatie is een mediator die jullie helpt om de juiste informatie te krijgen en helpt bij jullie communicatie. Zo kunnen jullie beiden rustig in gesprek en goed geïnformeerd samen tot afspraken komen. Daarnaast is het fijn als een onafhankelijke professional, de mediator, kan toezien op een logische volgorde van gespreksonderwerpen, zodat niet alles door elkaar loopt of jullie van de hak op de tak springen. En niet te vergeten jullie helpt om de (on)mogelijkheden en alternatieven te onderzoeken.
Ouderschapsplan inclusief een kinderalimentatieberekening.
Als ik jullie help bij het opstellen van een ouderschapsplan inclusief een kinderalimentatieberekening, krijgen jullie de rust, het overzicht en de informatie die jullie nodig hebben. Ik ben er op gefocust om jullie niet alleen tijdens het proces een gelijkwaardige positie te bieden, maar jullie vooral te helpen naar een gelijkwaardige positie als ouders NA de scheiding. Dat is wat kinderen willen en nodig hebben en daar komen jullie uiteindelijk voor. Samen de ouders zijn en blijven voor jullie kind(eren) die jullie het liefste willen zijn. Een scheiding hoeft dat niet in de weg te staan.
Regel het goed, regel het samen
Ik ontmoet jullie graag tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.