Heb je het al gelezen?
De Belastingdienst is een nieuwe campagne gestart om mensen tijdens en na de scheiding te wijzen op de fiscale- en financiële gevolgen van de scheiding. Dit is heel welkom. Het gebeurt te vaak dat mensen uit elkaar gaan, gaan scheiden, en de gemaakte afspraken of de nieuwe situatie niet overal doorgeven. Als mediator bij een scheiding, wijs ik beiden hier altijd wel op. Helaas doet niet elke scheidingsprofessional dit..
Ook gevolgen bij een beëindiging van samenleving
Ik wil allereerst daaraan toevoegen en benadrukken dat het ook financiële- en fiscale gevolgen heeft als je uit elkaar gaat na (geregistreerd) samenwonen.
Fiscaalpartner of toeslagpartner?
Tot wanneer zijn jullie bijvoorbeeld fiscaalpartner of toeslagpartner? Wat als een van jullie vanaf morgen zich uitschrijft of per einde van de maand ergens anders gaat huren? Hierover lees je ook meer op de website van de belastingdienst. En als je vragen hebt over jullie specifieke situatie of uitgebreid advies nodig hebt en niet uit de voeten kan met die informatie, is het raadzaam om je te laten adviseren door een specialist op dit gebied. Bijvoorbeeld door een belastingadviseur.
Checklist bij het uit elkaar gaan
Voor het gemak is hier een directe link naar de scheiden-checklist van de belastingdienst.
Een mediator begeleidt en informeert bij scheiden
En hier komen we ook bij mijn bedoeling met deze blog. En dat is namelijk dat een mediator jullie heel goed kan informeren over relevante zaken en gevolgen in jullie specifieke situatie, maar niet zal adviseren. Dat zou namelijk in strijd zijn met de gedragsregels van een mediator.
Belastingdienst wat zegt u nu?!
De heer van Vliet, hoofd team scheidingen bij de belastingdienst zegt in een artikel namelijk het volgende:
”Blind vertrouwen op deze adviseurs is sowieso niet aan te raden. Mediator is een vrij beroep en veel advocaten doen belastingzaken er bij. Ze zijn geen specialist.”
Hier gaat het mis met de berichtgeving die de heer van Vliet doet. Niet het gedeelte van “blind vertrouwen”, want je moet altijd kritisch zijn. Vind ik.. En ook het advies om een belastingadviseur in te schakelen, juich ik toe. Maar mediators zijn geen adviseurs. Mediators begeleiden, bemiddelen, informeren, etc. Mediators zijn zeker wel specialisten, maar dan op het gebied van mediation.
Wel specialistisch maar geen belastingspecialist
Mediators zijn dus in beginsel wel specialisten, maar inderdaad geen belastingspecialisten. Althans dat is niet een standaard opleidingsrichting bij de opleiding tot mediator. Die specialistische kennis van belastingzaken is misschien handig en interessant, maar niet noodzakelijk in een rol als mediator. Mediators adviseren in hun rol toch niet.
MfN-registermediator: Wel vrij, maar niet helemaal
Mediator mag dan een vrij beroep zijn, maar mediators hebben wel een beroepsvereniging én een register waarbij een mediator zich bij kan aansluiten. Om bij het register aan te sluiten, moet een mediator ook aan strenge eisen voldoen, welke standaard en periodiek worden getoetst. Ook specialiseren, verdiepen en jaarlijkse bijscholing om een goede up-to-date mediator te blijven, horen daar bij. Check dus vooraf of je de juiste registermediator voor jullie situatie hebt.
En check zelf op de website van de belastingdienst hoe, waar en wanneer je jullie nieuwe situatie kan doorgeven. Nogmaals de directe link naar de scheiden-checklist van de belastingdienst.
De belastingdienst kan scheiden niet leuker maken, maar jullie kunnen het samen wel beter regelen. Bijvoorbeeld met een MfN-registermediator!
Regel het goed, regel het samen!