Hoe is de scheiding voor jullie tiener(s)?
Tieners en scheiden is een moeilijke combinatie. Niet dat een andere combinatie wel makkelijk is. Maar tieners, pubers, jong volwassenen etc. die krijgen aardig wat voor hun kiezen in deze levensfase. Communiceren is vaak al een stuk moeilijker op dit moment. Tel daar alle emoties en onzekerheden van een echtscheiding bij op en dan neem ik voor het gemak even aan dat mijn punt duidelijk is. Hoe kunnen ouders wel met hun tiener(s) in gesprek komen over de scheiding?
Alles goed geregeld
Als je gaat scheiden wordt je gestimuleerd om voor de kinderen alles goed te regelen. Om te beginnen is het tegenwoordig verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierdoor moeten ouders gaan nadenken, overleggen en op papier zetten hoe zij het ouderschap voort willen zetten nadat zij uit elkaar zijn. De afspraken en plannen worden dan op een bij de leeftijd passende manier aan de kinderen verteld. En dan komt het allemaal goed…..
Nu spoelen we even een stukje door in de tijd
De scheiding is rond en het plan is in werking. Je weet nu wel hoe jullie als ouders het voortzetten van het ouderschap na de scheiding ervaren. Maar hoe ervaren de kinderen het? Ik denk dat er veel ouders zijn die moeite hebben om er achter te komen, hoe de kinderen het ervaren. Hoe begin je het gesprek met je tiener(s) over de scheiding. Hoe vertel je als tiener aan je ouders wat jij er van vindt. Het is niet zo dat een tiener weet hoe de scheiding had moeten gaan of hoe je als kind bij de scheiding betrokken had moeten worden. Er is ook niet een perfecte manier die voor elk gezin goed werkt.
Iets benoemen en ergens over praten is een sterk begin om er achter te komen hoe iemand ergens over denkt. Dit kan iets negatiefs zijn, maar dan weet je in ieder geval wat je kan veranderen. Al pratend kom je wel uit op hoe je dat punt kan veranderen. Je komt door te praten over de scheiding en door de gang van zaken te benoemen er ook achter wat wel positief is. Dit geeft zekerheid en vertrouwen. Dat zijn de goede dingen om voor ogen te houden.
Hoe kan je wel met je tiener(s) praten over de scheiding?
Ik wil jullie wijzen op het bestaan van TeenTalk. Dit is een spel dat ontwikkeld is door Anniek van Stichting Tienermediation, met als doel jongeren te ondersteunen tijdens het scheidingsproces.
Dit spel kwam ik tegen tijdens het vorige congres voor MfN-register mediators. Nieuwsgierig en soms wat perfectionistisch als ik ben, dacht ik dat dit spel wel eens een leuke bijdrage kon leveren aan het verbeteren van de omgang en communicatie tussen kinderen/tieners en hun gescheiden ouders. En dit bleek ook te kloppen!
Mijn ervaring met TeenTalk
Ik heb dit spel als mediator gespeeld met oudere kinderen die een (v)echtscheiding hebben meegemaakt. Het kan toch wat ongemakkelijk zijn om uit het niets aan je kind(eren) of aan je broer of zus te vragen wat diegene van de scheiding vond en hoe diegene heeft meegekregen dat de ouders gingen scheiden. Met het spelen van dit spel werden er onderwerpen besproken waar ieder al zijn eigen invulling aan had gegeven. Onderling gaf het veel waardevolle, nieuwe inzichten en bleek ieder de scheiding heel anders te hebben ervaren.
Mij werd duidelijk dat de reden waarom de ouders gingen scheiden niet zo belangrijk was als hoe de kinderen te horen kregen dat de ouders uit elkaar gingen. Ook werd mij bevestigd dat je kinderen niet te lang buiten de situatie moet houden. Vaak willen ouders de kinderen niet belasten met de volwassen zaken. Maar als een van de ouders na een ruzie het huis verlaat, wil een kind ook graag weten waar het aan toe is. Komt papa/mamma nog terug? Is het slechts een ruzie of komt er nu een echtscheiding?
Ik vond de inzichten en bevestigingen heel waardevol. Ook werd het als prettig ervaren om te praten over de eigen ervaringen van de scheiding, terwijl je niet zelf de onderwerpen en vragen hoefde te bedenken. Met TeenTalk lees je wat er op het kaartje staat en je kan zelf een onderwerp kiezen van een van de kaarten. Je kan dit spel samen als ouders met jullie kinderen spelen om het gesprek op gang te houden bijvoorbeeld. Bij een hele moeizame communicatie tussen tiener(s) en gescheiden ouders kan dit spel ook gespeeld worden met de aanwezigheid van een (tiener) mediator. Neem contact met mij op om hier meer over te weten. Als je het spel zelf wil uitproberen dan kun je op de site van www.mediationsupermarkt.nl het spel TeenTalk bestellen.
Rachel Schulte, familie mediator MfN-geregistreerd
www.rschultemediation.nl
info@rschultemediation.nl