Mijn 10 geboden bij mediation

Door Rachel Schulte, familie mediator in Haarlem

Om jullie mediation te laten slagen, geef ik jullie graag de volgende tien geboden van mediation mee. Dit zijn niet echt tien geboden, maar de belangrijkste onderdelen die ook in de mediationovereenkomst staan.

1

Mediation is op basis van vrijwilligheid. Dat betekent dat mediation niet verplicht is, maar een keuze. Het staat ieder vrij op elk moment de mediation te beëindigen. Dit laat ook zien dat diegene tegenover jou in het mediationtraject, er in ieder geval wel uit WIL komen.

2

Mediation is niet vrijblijvend! Als je dus kiest voor mediation wordt er wel commitment verwacht. Mediation hoeft niet, maar als je het doet “moet” je wel je best doen.

3

De gesprekken zijn vertrouwelijk. Wat er tijdens de mediationbijeenkomsten wordt besproken, valt onder de geheimhouding. Tot hoever dat gaat, kunnen jullie zelf bepalen.

4

Met mediation wordt je gehouden aan je afspraken, niet aan je uitspraken. Afspraken gelden zodra jullie dit in een overeenkomst hebben vastgelegd. Zo hebben jullie de mogelijkheid om wat je zegt en hoort rustig te overdenken voordat je iets vastlegt. Dit geeft, samen met de geheimhouding, de veiligheid om alles te kunnen bespreken.

5

De kosten worden door beiden 50/50 gedragen. Dit sluit gelijk het “wie betaalt, bepaalt” idee uit.

6

Wees jezelf tijdens de mediationgesprekken. De afspraken zijn tussen jullie en niet tussen jullie goede voornemens. Zo komen jullie tot duurzame afspraken.

7

Vertel niet alleen wat je wil, maar ook waarom. Dat geeft vaak sneller begrip en overeenstemming.

8

Luister echt naar elkaar. Vaak houden mensen wel hun mond zodat de ander kan praten. Maar eigenlijk zijn ze aan het bedenken wat ze zelf graag willen zeggen. Soms wil je namelijk wel hetzelfde maar verschil je over de manier hoe je dat kan bereiken.

9

Communiceer op een respectvolle manier met elkaar. Afspraken maken met iemand die jou net heeft beledigd, maakt het niet makkelijker.

10

Tijdens de mediationbijeenkomsten is er ruimte voor emoties. Emoties zijn tenslotte een uiting van jullie behoeftes.

Kunnen jullie je vinden in deze tien geboden en zijn jullie op zoek naar een mediator in Haarlem, Overveen of Bloemendaal? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mediator Rachel Schulte.

Geef een reactie